Uskallatko hymyillä kerjäläiselle?




Miltä tuntuu asettua kadunkulmaan kerjäämään? Miltä tuntuu kohdata ohikulkevien katseet, kun heiltä pyytää jotain?

Piut & Paut Company teki ihmettelytutkimuksen aiheesta ja organisoi kokeen, jossa kerjäläiset anelivat kaduntallaajia lahjoittamaan heille hymyn.

Hymykerjäläiset jalkautuivat kadulle kantaen kylttiä, jossa luki HEITÄ HYMY, ANNA HYMY tai LAHJOITA HYMY. Vakavin, anelevien ilmein he hakivat ohikulkijoiden katsekontaktia. Jos hymy lahjoitettiin, kerjäläinen vastasi hymyllä takaisin.


Ja kylläpä oli ihmettelytutkijallekin ihmeellinen kokemus istua tai seistä kadunkulmissa kyltti kädessä hiljaa kerjäten. Tutkimuskohteena oli ihmisten reagointi tuntemattoman äänettömään pyyntöön, antamisen ja saamisen välinen dynamiikka sekä kohtaaminen katseen kautta.

 
Suuri osa ohikulkijoista lahjoitti hymyn kerjäläiselle. Toiset vienosti alta kumien, toiset leveästi virnistäen. Kerjäläinen vastasi kuin peili pienellä tai suurella hymyllä. Pari rohkeaa uskaltautui hymykerjäläisten juttusille. Aurinkoinen ilma eittämättä avitti hymyjen irtoamista.

Osa kulki ohi ja yritti olla huomaamatta outoa pyytäjää. Joskus on vaikeaa kohdata vieraan ihmisen katse. Joutuu ehkä ottamaan kantaa johonkin tai pelkää joutuvansa itse outoon valoon. Joskus on vaikea antaa, edes hymyä. Sekin on sallittua.


Hymykerjäläiset panivat ilahtuneena merkille, että enemmistö oli niitä, jotka sallivat leikin mahdollisuuden vakavassa maailmassa. Sallivat lyhyen kohtaamisen ja heittivät hymyn pelkäämättä, että itse menettävät jotain. 

Silloin jotain pääsee tapahtumaan. Kulkijalle avautuu pieni hetki, joka herättää kysymyksiä ja jää ehkä puhuttelemaan. Jaetusta hymystä syntyy ohikiitävä yhteys. Kumpikin saa jotain menettämättä mitään. Hymy toimii kannustavana siltana, jolle voi halutessaan astahtaa. 

 
**

Piut & Paut Company toteutti Hymykerjäläiset -flash mobin osana Taiteen Sulattamon Sulattamo-festaria 23.5.2015.

Kommentit