Minkä värinen on perjantai?




Mietitkö koskaan, minkä värinen joku sana on? Toisille esimerkiksi viikonpäivät ovat aina tietyn värisiä. Toiset taas tuskin ajattelevat koko asiaa. Mutta nyt voimme perustellusti väittää, että kutakuinkin jokaiselle ihmiselle tulee sanoista jokin väri mieleen, kun sitä suoraan kysytään.

Ja näinhän Piut & Paut Company toimii: kysyy suoraan kummia kysymyksiä. Yhtiö harjoitti klassista ihmettelytutkimusta kysymällä ihmisiltä, millaisia värejä he näkevät tiettyjen sanojen yhteydessä.

Hop! Tässä tulevat valitut sanat. Ja hyvä lukija, ennen kuin innokkaasti hypähdät katsomaan, mitä värejä muut näissä näkivät, pyydämme, että kuulostelet ensin omia värituntemuksiasi näille sanoille:

TEEKUPPI

KONSULTTI

PERJANTAI

TAHTO

KOTI

VAPAUS

Mikä väri sinulle tulee mieleen näistä sanoista?


Ihmettelytutkijat havaitsivat seuraavan tuloksen: jokaiselle sanalle löytyi 1-3 suosikkiväriä ja lisäksi yksittäisiä hajaääniä. Myös suuren arvolatauksen omaavissa sanoissa yhdenmukaisuus värivalinnoissa oli suorastaan hämmästyttävää.

Teekuppi
Teekuppi on tutkimukseen osallistuneiden mielestä ensisijaisesti valkoinen, ja varsin usein myös vihreä. Rusehtavat ja keltaiset sävyt saivat loput äänet.

Konsultti
Tämä kaveri on enemmistön mielestä musta tai harmaa, toisinaan sininen. Vähemmän suosiota saaneista värivalinnoista mainittakoon pirteät pinkki ja limenvihreä.

Perjantai
Viikon viimeinen arkipäivä on… tattadaa… punainen tai keltainen! Moni mainitsi (ilmeisesti historiallisten tapahtumien innoittamana) myös mustan. Perjantain kohdalla eri värejä esiintyi eniten eli hajaannus oli suurinta. Myös tutkimuksen ainoa oranssi mainittiin tässä kohtaa.

Tahto
Tämä voimakas sana herätti yhtä voimakkaita värituntemuksia. Ehdottomia suosikkeja olivat sininen ja punainen, kirkkaina versioina. Yksittäisistä äänistä huomioitakoon violetti, jota ei mainittu muiden sanojen kohdalla.

Koti
Nyt on kuulkaas vaaaleaaaa. Lieko syynä sisustuslehtien pohjoismainen ideaali, mutta koti nähdään pääasiassa valkoisena ja beigenä. Muutama punaisensävykin mahtuu sentään joukkoon. Yksi sweet spesiaalipoiminta: kultainen.

Vapaus
Ja tässä meillä on yksimielisyydellä mitattuna tutkimuksen voittaja! Onhan se lohdullista tietää, että jos ihmiset ovat jostain samaa mieltä, niin vapauden väristä. Suurin osa näki vapauden puhtoisen valkoisena, ja lähes yhtä usein vaaleansinisenä, taivaansinisenä, sinivalkoisena... Hmmm. Parista mielenkiintoisesta poikkeuksesta tuli universaali olo: vapaus voi olla myös väritön tai sateenkaaren värinen. 



Väritetään maailmaa!


Kommentit

  1. Olipa mielenkiintoista nähdä nuo ihmisten suosikkivärit. Jotenkin yllättävää! Samalle linjalle osuivat omanikin. Puzzled.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Se onkin jännää, miten me ihmiset ajatellaan monista asioista aika samalla tavalla. Ja kuitenkin on myös niitä piristäviä erilaisuuksia. :-D

      Poista

Lähetä kommentti

Mitä mieltä? Kerro!