Hopeapallo näyttää monta tulevaisuutta



Vuodenvaihteen lähetessä Piut & Pautin ihmettelytutkijat saivat ajankohtaisen ja haasteellisen toimeksiannon: oli selvitettävä, mitä tuleva vuosi pitää sisällään. Ihmiselle ja maailmalle. Parhaat vastaukset löytyvät kaduntallaajilta, tuumivat ihmettelytutkijat. Kuten aina.

Apuvälineeksi tulevan kartoittamiseen tutkijat ottivat hopeisen taikapallon, jota vasten tutkimuskohteiksi valikoituneet yksilöt saisivat heijastella tulevaisuudennäkymiä. 

Pallo toimi! Hopeapeilin syvyyksiin tuijottamalla alkoivat sekä menneet kokemukset että seuraavan vuoden odotukset hahmottua yllättävän kirkkaasti.

Seuraavassa otoksia ihmettelytutkijoiden keräämistä tunnelmista ja ennustuksista.
Miltä tuleva vuosi näyttää sinun mielestäsi?

Palaveriin kiiruhtava mies: ”Näen kaikenlaisten konsulttien lisääntyvän maailmassa. Kaikki vaan kaupallistuu. Yrittäjillä on mahdollisuus menestykseen, jos jaksavat yrittää ja tehdä parempia palveluita.” Jaahas. Kiirettä, yrittämistä. Onko muita näkemyksiä?

Valonpilkahduksia

Nuori nainen hymyilee katsoessaan palloon: ”Näen itseni ja ihan hyvältä näyttää. Selkeästi on myös valoa näkyvissä. Ja vihreää! Ehkäpä ekologiset arvot painottuvat enemmän ensi vuonna.”

Ystäviensä kanssa leppoisasti istuva naishenkilö kertoo olevansa optimistinen. ”Hyviä asioita on tulossa! En anna uutisten vaikuttaa mielialaani. Suomi nousee, olemme oppineet vaikeista ajoista ja nyt voimme hyödyntää tätä kokemusta. Terveempää aikaa näkyvissä!”



Vilkasta arkea 

Perheenäidit viettävät yhdessä harvinaista laatuaikaa, toisella on pariviikkoinen vauva sylissään. ”Eipä tässä juuri muuta näy kuin vauva-arkea ja suurperheen hulinaa. Ehkä väikkärin tekoa. Lisää vaan ruuhkavuosia, työtä, lasten harrastuksia, sinne tänne juoksemista. Hiljaiset hetket ovat vähissä.” 

Tarkemmin palloa katseltuaan ystävykset alkavat nähdä tulevaisuudessa muutakin. ”Hetkinen, ihan näyttää vedeltä.” ”Värit muistuttavat Italiaa tai Espanjaa”, huomaa toinenkin. ”Ehkä pääsemme matkalle jonnekin rauhaisaan paikkaan veden äärelle.” ”Kyllä, yhteinen matka Venetsiaan tiedossa.” 

Sitä minkä pallo näyttää ei tule epäilemän.


Toivoa terveydestä ja hullu maailma

Kahvitteleva herrasmies ei muuta tulevalta toivo, kuin terveyttä. ”Viisitoista vuotta olen elänyt syövän kanssa, on käyty läpi iso määrä leikkauksia ja sytostaattihoitoja. On hoidettu joka paikassa Helsingistä Rovaniemelle. Jospa nyt tulisi terveempi aika.” 

Maailmapolitiikka kuitenkin ärsyttää ja itänaapurikin saa kuulla kunniansa. ”Ihmiset ovat saatanan tyhmiä, pelkkää uhoamista ja vihanpitoa. Miksei voida vain sopia? Tällainen typeryys tulee vaan lisääntymään maailmassa, ei sitä voi estää. Aina tulee uusia hulluja, jotka haluavat tappaa ja tuhota. Eikö ne isot pojat voisi mennä yhdessä kaljalle ja olla sovussa.”

Sopii toivoa, tuumivat myös ihmettelytutkijat. 


Oravat juoksevat

Keskenään rupattelevat bisnesmiehet perustavat ennusteensa siihen, että ihmiset tanssivat talouden tahdissa. Kun talous kulkee kehnosti, on ihmisilläkin kurjaa. ”Synkkää on ollut, mutta valoa on nähtävissä. Ollaan menossa ylöspäin. Talouden näkymät paranee ja sitä kautta ihmisten onnellisuus lisääntyy. Hyvinvointi lähtee siitä, että vaurautta riittää kaikille.”

Tutkijat eivät voi olla ihmettelemättä, mikä on tämä Talous, joka näyttää määräävän ihmisten onnellisuudesta. Mutta kuunnellaan lisää. Mitä muuta kuuluu? 

”Pörssiyhtiön oravanpyörässä juostaan, koko ajan kovempaa. On pakko vaan selviytyä, saappaat jalassa kaadutaan. Ne jotka ei selviä, viedään saunan taakse. Tai sitten juotetaan YT-juomaa. Elämä on selviytymistä.”

Kuulostaa rankalta. Voisiko siitä selviytymisestä edes hieman nauttia? ”Joo, niin tehdään. Selviydytään nauttien.”


Rakkaus on paras tunne

Tulevaisuustutkimuksen pelastavat pari herttaista opiskelijanuorukaista. Ensin he päivittelevät kuluneen vuoden aikana kadonneiden tavaroiden määrää: on mennyt hanskaa, pipoa ja puhelinta moneen kertaan. Jalkakin on murtunut. ”Jospa ensi vuonna vähän vähemmän hukkuisi tuota tavaraa.” Sitten päästään olennaiseen.

”Olen rakastunut ja haluaisin olla ensi vuonna vielä enemmän rakastunut”, toinen paljastaa. ”Se on kyllä paras tunne”, myöntää toinenkin ystävyksistä. ”Voihan siihen rakkauteen liittyä myös tuskaa, mutta silti se on parasta elämässä.”

”Me ollaan iloisia tästä uudesta avioliittolaista, senkin myötä rakkaus vaan lisääntyy.” Nuorukaiset huomauttavat, että miehetkin saavat olla tunteellisia. ”Katso vaikka Vain elämää -ohjelmaa, siitäkin sen näkee, että miehet tuntevat ihan yhtä paljon.” 

”Sitten toivon, että seuraava vuosi tuo tullessaan taas lisää ystäviä. Paljon ystäviä ja iloa.”

Kommentit