Operaatio Salaisten Toiveiden paljastus




Pitkältä sapattikoulutusjaksolta palanneet Piut & Paut Companyn ihmettelytutkijat joutuivat heti totisen paikan eteen. Tällä kertaa tehtävä oli suorastaan kiusallinen: paljastaa mahdollisimman paljon ihmisten salaisia toiveita. Ennakkoon tutkijat arvelivat tietävänsä, mitä tulevan pitää, mutta tuloksissa löytyi yllätyksiä kokeneellekin ihmettelijälle.

Mutta mitä oikein tapahtui? Tapansa mukaan tutkijat pysäyttivät sattumanvaraisesti eri-ikäisiä ja -kokoisia kaduntallaajia ja tiedustelivat heidän salaisia toiveitaan.

Tutkimusaiheen henkilökohtaisuudesta johtuen Piut & Paut kohtasi tavanomaista enemmän kiertelyä ja vastustelua. Sinnikkäällä jäljittämisellä löytyi kuitenkin niitäkin, jotka olivat valmiita raottamaan salaisuuden verhoa edes hiukan.


(Salaisia) Toiveita
 
Pyydystetyt toiveet ihmettelytutkijat liimasivat tarkoitusta varten luotuun toivomuskarttaan. Alla listattuna joitakin (ilmeisesti jokseenkin salaisia) toiveita. Lukuisia ”en paljasta” tai ”ei ole mitään toiveita” -kommentteja ei ole merkitty listaan.

”Että osaisin lentää”

”Olisin näkymätön.”

”Ettei sataisi koko ajan.” + ”Kauniita ilmoja” + ”Hyvä kesä.” etc…

”Omistaisin taikasauvan, jolla voisin taikoa mitä vain.”

”Pystyisin pitämään välivuoden töistä.”

”Parempaa palkkaa!”

”Matkustaisin maailman ympäri.”

”Haluaisin olla velho, jotta voisin helpottaa elämääni.”

”Omistaisin telekineettisiä voimia ja voisin siirrellä tavaroita.”

”Toivon, että maailma toimisi sydämestä käsin. Inhimillisyys edellä.”




Kieltämistä ja magiikkaa

Vastausten perusteella ihmettelytutkijat löysivät osallistujista kolme eri pääryhmää.

1. Kieltäjät

Nämä ihmiset joko kieltäytyivät kertomasta toiveitaan tai pyrkivät välttämään tutkimusta. Eniten hämmästystä tutkijoiden kesken herättivät ne, jotka kivenkovaan väittivät, ettei heillä ole MITÄÄN toiveita. Voiko näin todella olla vai onko haluaminen tai toivominen näille ihmisille jostain syystä hankalaa? Tämä arvoitus jäi kiehtomaan tutkijoita.

2. Kohteliaat välttelijät

Tässä ryhmässä vastaajat pyrkivät vastustelemaan tutkimusta, mutta päättivät kohteliaisuussyistä antaa pienen myönnytyksen. He ilmoittivat toiveikseen yleensä jotain säähän liittyvää, kaunista kesää ja parempaa ilmaa jne. Kyseisen ryhmän käyttäytyminen oli tutkijoiden mielestä parhaiten ennalta arvattavissa.

3. Aidot toivojat

Löytyipä tutkimukseen sellaisiakin, jota kiinnostuivat aiheesta ja ryhtyivät penkomaan toivekaappejaan. Tässä ryhmässä ihmiset esittivät suunnitelmallisia salaisia haaveita, kuten sapattivapaata tai maailmanympärysmatkaa. Selkeästi erottuva aitojen toivojien alaryhmä olivat fantasiatoivojat, jotka haaveilivat näkymättömyydestä, lentämisestä tai muista taikavoimista. Tutkijat korostavat, etteivät pidä näitä viimeksi mainittuja toiveita lainkaan muita epärealistisempina.



Eli…

Kaiken kaikkiaan tutkijat olivat tyytyväisiä otannan monipuolisuuteen. Mutta entä se salaisuusaste? Kukaan ei esittänyt negatiivisia, moraalittomia saati laittomia toiveita. Tutkijoille jäi vahva epäily siitä, että ne Oikeasti Salaiset toiveet taisivat kuitenkin jäädä piiloon vastaajien pään sisälle. Eiväthän ne muuten olisi salaisia. Siinäpä dilemma.


Ihmettelytutkijat pitävät kuitenkin suotavana sitä, että ihmiset uskaltaisivat paljastaa salaiset toiveensa edes itselleen. Tutkimuksen perusteella sekään ei ole itsestäänselvyys.




Kommentit