Altistu, huomioi, ihaile. Ihmettelyn speksit.




Arvoisa ihmettelyn ystävä! Terveisiä syksyn stragediapäiviltä! Täällä sinulle naputtelee ihmettelytutkija Piut & Paut Companysta. Pieni organisaatiomme on viime aikoina kokenut henkisiä ja rakenteellisia muutoksia, jotka ovat palauttaneet toimintaamme yhä lähemmäs keskeisintä kohdettamme: tietoisen ihmettelyn merkitystä.

Rönsyjä ja risuja on karsittu (niitä ensin tovin ihmeteltyämme), ja sitä myötä tehtävämme yksinkertainen kauneus on valjennut eteemme aiempaakin selkeämpänä. Haluamme empiirisesti ihmetellä ympäröivää maailmaa! Pyrimme kohtaamaan satunnaisia ihmisiä ihmettelyn hengessä! Tavoitteemme on edistää ihmettelyn taitoa ja kehittää ihmettelyn tutkimusmetodeja. Huraa!

Tässä kirjoituksessa palaan siis perusasioiden äärelle. Stragediapäivillä kävimme läpi toimintaamme ja havaitsimme, että yksittäisten tutkimusten ja tempausten lisäksi meidän on syytä panostaa ihmettelyn menetelmiin ja niiden valottamiseen.

Ehkäpä sinua, hyvä lukijani, kiinnostaa, kuinka voit itse toteuttaa ihmettelyä ja kummallisia löytöretkiä omassa todellisuudessasi. Kokeneena ihmettelytutkijana haluan nyt paljastaa sinulle muutaman hyödyllisen vinkin, joilla pääset ammattimaisen ihmettelyn vauhtiin.

Ensinnäkin, ihmetellä voi missä vain. Ihan vaikka juuri siinä. Omasta mielestäni erityisen antoisaa on lähteä varsinaiselle ihmettelykävelylle, jolloin voi raittiissa ilmassa antautua havainnoinnin vietäväksi. Seuraavaksi esittelen ihmettelyn speksejä, jotka innoittavat hedelmälliseen ajattelun avartumiseen erityisesti juuri uteliaasti kuljeskelemalla.



1. Altistu
Harhaile, steppaile, laahusta, kopottele. Lähde ulos ja liiku, tutussa tai tuntemattomassa ympäristössä. Mutta ole ilman määränpäätä, silmät ja aistit avoimina, vastaanottaen maailman erikoisuudet. Sillä ihmettelijälle mikään ei ole itsestään selvää, kaikki on huomioimisen arvoista! Anna siis itsesi altistua havainnoille.


2. Huomaa
Erityisen olennaista ihmettelyssä on kiinnittää huomio, eli tietoisesti havaita. Yleensä katse ohjaa meitä eteenpäin, mutta huomioi myös äänet, hajut ja tuntuma erilaisiin pintoihin. Ihmettelyn kohteeksi voit valita vaikka jonkin yksityiskohdan, esimerkiksi esineen, kuvion tai oksanpätkän. Huomio kiinnittyy helposti erikoisiin tai kauniisiin kohteisiin, ja se on täysin luonnollista. Harjaantunut ihmettelijä ei kuitenkaan arvota, vaan häntä saattaa kiinnostaa vaikka maahan pudonnut roska. Tärkeintä on olla suorastaan paljaan uteliaana maailman edessä.


3. Ihaile
Haa, tässä kohtaa tapahtuu ihmettelyn ihme! Kun todella kiinnität huomion johonkin kohteeseen, aidosti avoimena havainnolle, alat samalla myös arvostaa havaintosi kohdetta. Ei siis tarvitse yrittää ihailla, se tapahtuu yleensä automaattisesti, kun olemme tietoisesti läsnä ja huomioimme. (Havainnoimme vastaanottaen, ei mielellä analysoiden.) Tietoinen havainnointi siis jo sisältää ihailua kaikkea olevaista kohtaan. Kokeile myös itseen!


4. Lennä!
Okei, nyt olet jo päässyt ihmettelyn makuun ja maailma näyttäytyy edessäsi uusin värein. Jos haluat viedä hetkeä vähän pidemmälle, niin lähde leikkimään havaintojesi kanssa. Mitä? No, anna mielikuvituksesi lentää: kysele, kuvittele, tarinoi. Kun ihmettelet jotain kohdetta, se ikään kuin herää eloon läsnäolossasi. Voit jutella sen kanssa ja antaa sen näyttää sinulle salaisuuksia. Kivellä voi olla sinulle tärkeä viesti. Karkkipaperi osoittaa yllättävän näkökulman. Kaarnanpala saattaa kertoa vitsin. Mikä vain on ihmettelijälle mahdollista!








Kommentit